10. 12. 2013.

Čišćenje kuće

Svako ima svoje proverene proizvode koje koristi za čišćenje i održavanje kuće. Nažalost, ti proizvodi su često prilično skupi, neprijatnog mirisa i štetni po zdravlje. Zašto ne biste koristili jednostavnija i jeftinija rešenja kojima ne samo da ćete postići isti efekat, nego su i znatno isplativija i manje štetna? Sokod limuna, sirće i još neke prehrambene namirnice, kada se kombinuju, mogu postati neverovatno i neškodljivo sredstvo za čišćenje! Evo par rešenja:

  1. Za jedno višenamensko sredstvo čišćenja dovoljno je da pomešate 1 kašičicu natrijum-borata (borax) sa 1l vode. Za izuzetno masne površine dodajte kašicicu ili dve limunovog soka ili sirćeta.
  2. Ukoliko imate problema sa neprijatnim mirisima u Vašem domu, rasporedite gomilice sode-bikarbone po stanu da bi upile mirise, pomaže i kod mirisa u frižideru. Takođe, često se zaboravllja na stalno provetravanje ili upotrebu mirisnih biljaka ili začina. Ukoliko već imate biljke u Vašem prostoru, sakrijte bar negde i neku mirisnu biljku ili začin, bosiljak, ruzmarin ili bilo šta čiji Vam je miris prijatan, i efekat će biti neprocenjiv.
  3. Prozori i pločice su često nepremostiva prepreka i kamen spoticanja! Umesto korišćenja raznih komercijalnih proizvoda, isprobajte stari i proveren način: pomešajte sirće sa mlakom, čistom vodom, operite prozorei nakon toga ih ispolirajte novinama ili čistom pamučnom krpom za neverovatni sjaj.
  4. Uklanjanje fleka je obično relativno jednostavan posao, sem kod tvrdokornih mrlja, kakve najčešće imamo! Za kamenac ili jako masne mrlje na tvrdim površinama prvo nanesite sodu-bikarbonu, pa preko toga par kapi limunovog soka ili sirćeta, ostavite par trenutaka da odstoji pa isperite. Za fleke od krvi napravite rastvor vodonik-peroksida 3% (hidrogen) i vode, potopite tkaninu da odstoji i nakon toga je operite. Ukoliko je mrlja od mastila, dodajte i limunov sok i istrljajte.
Ovih par jednostavnih saveta možete uvek primenjivati, bilo da se rešite teških mrlja, ili da samo ispolirate i osvežite svoj dom i pokućstvo. Priprema je vrlo laka, upotreba jednostavna, uglavnom sve navedeno imate već u domu, pa je i ušteda velika, a efekat je isti kao korišćenje kupovnih preparata!

Nema komentara:

Rating: 4.5