10. 12. 2013.

Domaći sapun

Možda deluje smešno, ali pravi domaći sapuni su izuzetno skupi, a komercijalni koje svakodnevno upotrebljavamo su puni raznih primesa, konzervanasa i ostalih hemikalija koje sigurno nisu pogodne za našu kožu! Upotreba domaćih sapuna sa eteričnim uljima ima mnoštvo pogodnosti, ne samo u uštedi novca, već i u tome što sami možete da kreirate svoje sastojke. Pomognite i oduševite svoju kožu!

Sam način izrade je kreativan i zabavan, ne iziskuje mnogo znanja, vremena ni novaca! Potrebni sastoji su: obični neparfemisani (jer miris ćete sami da odredite) glicerinski sapun, par kapi nekog esencijalnog ulja za miris koji želite, 2-3 kapi prehrambene boje za boju, malo alkohola (obični alkohol za dezinfekciju) i neka posudica (najbolje keramička) kao kalup za sapun.

Za otprilike 200g sapuna postupak je sledeći: istopite glicerinski sapun na pari na visokoj temperaturi, sipajte 10-15 kapi eteričnog ulja (naravno po Vašoj želji više ili manje), dodajte boju, promešajte i prespite u kalup. Kada počnu da se formiraju mehurići, dodajte i alkohol. Sapun mora da odstoji 45min tako pa ga premestite da se hladi i stvrdne još par sati. Uživajte u svom proizvodu!

Jako je važno da pravilno odaberete šta stavljate u sapun: ulje lavande, ruže, sandalovine i eukaliptusa su najčešći i najbolji izbor!

Eterična ulja su zapravo kncentrovane tečnosti dobijene iz biljaka sa njihovim aromatičnim svojstvima, i za upotrebu zahtevaju neki "nosač" kao što je glicerin. Glicerin deluje kao osnova i prirodni ovlaživač. Ulje sandalovine dolazi iz drveta Sandalum album, zimzelene biljke u Indiji. Ima  egzotičnu mirisnu bazu koja se odlično slaže sa tamjanom, jasminom, geranijumom. Zbog toga se dosta koristi u aromaterapiji. Koristi se i za lečenje akni, bronhitisa, raznih kožnih problema, stresa.

Ipak, neka ulja nisu pogodna za kožu, npr ulje od mente, ili čak mogu biti i toksična! Pre upotrebe nekog ulja, prvo se raspitajte o njegovom dejstvu i primeni!

Nema komentara:

Rating: 4.5