11. 12. 2013.

Krečenje stana

Želite da okrečite stan?

Osim ako niste potpisali zakup u zgradi sa luksuznim stanovima, verovatno ste razočarani izgledom Vašeg novog stambenog prostora. Prethodni zakupaci su se verovatno potrudili sa žutom farbom i verovatno ste uočili ogroman broj fleka u spavaćoj sobi, pa je ljuštenje boja neizbežno. Nekoliko poziva vlasniku stana ili firmi za održavanje može rešiti Vaše probleme. Ukoliko ste potpisali zakup sa vlasnikom koji ne mari mnogo za izgled Vaših zidova, verovatno ćete biti prinuđeni da ovaj problem sami rešite. Ovde će biti navedno par stvari koje treba imati u vidu pre nego što krenete u rizik.

1. Proverite da li imate dozvolu za krečenje stana
Proverite pažljivo ugovor o zakupu. U nekim slučajevima je zabranjeno da zakupci stanova okreče svoj stan. Često su ove klauzule rezultat loših iskustava u prošlosti, pošto su zakupci sami krečili. Neki vlasnici će dozvoliti krečenje pod uslovom da se nakon iseljenja stan dovede u prvobitno stanje. Ako se nijansa boje ne složi sa prvobitnom, možete se oprostiti od svog depozita.

2. Krečenje zahteva ozbiljnu pripremu
Ako nikad do sad niste okrečili sobu, možda niste u potpunosti shvatili koliko je potrebno posla da bi soba bila spremna. Potrebno je mnogo više od kante sa bojom i četke. Potrebne su Vam različite veličine četki za krečenje uglova, različiti valjci za zidove. Ako su zidovi oštećeni i puni pukotina, verovatno je pre krečenja potrebno izgletovati zidove. Nemojte zaboravite da ostatak stana mora biti čist dok krečite jednu sobu. Potrebni su Vam:  kanta za čišćenje četki, traka za krečenje, stara odeća i krpe za čišćenje. Ne samo da je potrebno mnogo posla da bi se sve ovo nabavilo, već može biti i dosta skupo. Pre nego što krenete sa kupovinom ovih stvari, pozovite prijatelje i pogledajte da li možda oni mogu nešto od toga da Vam pozajme.

3. Izaberite pravu boju
Za neupućene, boja je samo boja. Nakon odlaska u prodavnicu, saznaćete da postoji različite vrste boja i premaza, svaka sa različitim prednostima i manama. Latex boja je najbolja za čišćenje, ali se ne prima u vlažnim prostorijama, kao što je kupatilo. Oil-based boje su otporne na mrlje i dobro prijanjaju na zid, čak i u vlažnim prostorijama. Međutim, turpentine je potrebno ukoniti iz četki, sa poda i iz kose nakon krečenja. Od završnog  farbanja zavisi kako će se svetlo reflektovati od zidova i da li će se fleke od krečenja lako ukloniti. Zaposleni u prodavnici boja i opreme mogu Vam dati odlične savete o mogućnostima koje imate. Nemojte preskočiti ovaj važan i besplatan korak.

4. Razmislite o osvetljenju stana
Boja zidova može biti drugačija pod različitim izvorima svetlosti. Zapamtite da boja koja izgleda dobro pod fluorescentnim svetlom, možda neće izgledati najbojlje na prirodnom osvetljenju. Nemojte rizikovati, već ponesite kući neki uzorak obojenih kartonskih listova i ispitajte pod različitim izvorima svetlosti u Vašem domu.

5. Razmislite šta ćete želeti u budućnosti
Neobična kombinacija boja zaista može transformisati izgled Vašeg stana, čineći Vaš dom jedinstvenim. Međutim, za izbor nekonvecionalnih kombinacija boja dobro razmislite. Hoće li svetli narandžasti zidovi zadržati svoju boju i nakon par meseci? Takođe vodite računa da neke boje mogu učiniti da Vaša soba izgleda manje, a to je veliki problem za mali prostor. Razmotrite Vašu ideju sa nekim prijateljem koji vam može dočarati kako će Vaš stan izgledati na kraju krečenja.

Imajte na umu da ako su zidovi bili tamnije boje, potrebno vam je više slojeva svetlije kako biste dobili izabranu nijansu.

6. Neisključujte opciju angažovanja profesionalca
Ako imate dosta nedostupnih površina, potražite savet iskusnijeg, jer možda nije najbolji izbor da sami započnete krečenje. To je razlog zašto veliki broj vlasnika stanova u ugovoru o zakupu uključuju stavku koja zabranjuje da sami okrečite stan. Dobro se raspitajte ako izaberete da Vam profesionalac nije potreban. Ne zaboravite da sagledate sve rizike pre nego što odlučite.

Krečenje stana

Krečenje je važan deo u adaptaciji stana i poklanjamo mu veliku pažnju.

Pre početka radova, obavezno zaštitite podove i nameštaj tako da iza vas ostane sve uredno i čisto.


Plafoni i zidovi zauzimaju celokupnu površinu stana tako da je njihov izgled važan za kompletan utisak o lepom enterijeru. Taj efekat se postiže odgovarajućim radovima:
  • krečenje stanova u cilju osvežavanja stare boje,
  • gletovanje i krečenje poludisperzijom, disperzijom u svim tonovima,
  • koristeći najbolje glet mase,
  • krečenje najkvalitetnijim bojam,
  • farbanjem radijatora, vrata, prozore, ograde i ostalo...
  • skidanjem tapet,
  • popravljanjem oštećenja na zidovima nastala prilikom drugih radova.

Ideje za krečenje

Krečenje je brz i jeftin način da staroj sobi date novu svežinu, ili da učinite da Vaša kuća bude privlačnija za kupca, ukoliko planirate prodaju. Saznajte sve što ste ikada želeli da znate o izboru boja.

Koju boju izabrati?
Boje dolaze u raznim nijansama i mogu biti na bazi ulja ili lateksa. Lateks boje su najčešće i najpoželjnije, jer se lako čiste i dugo traju. Duže zadržavaju originalnu boju i zidovi bolje dišu, nego kad se koriste boje na bazi ulja. Takođe dolazi i do manjih pojava mehurića tokom krečenja. Preporučuje se da koristite boje na bazi lateksa za većinu zidova u Vašem domaćinstvu.
Međutim, boje na bazi ulja su bolji izbor za farbanje drveta, jer zatvaraju pukotine i čvorove na drvetu bolje od lateks boja, ali potrebno im je više vremena da se osuše. Najbolje je da lajsne i drvenariju najpre ofarbate bojom na bazi ulja, a kao završni premaz koristiti lateks boju.

Koji sjaj izabrati?
Što je boja masnija (sjajnija) lakše je očistiti fleku na zidu. To je korisno ako imate malu decu ili u kuhinji, jer mrlje možete očistiti i vlažnim sunđerom. Međutim ove boje nisu pogodne za sve prostorije, jer pri krečenju dolaze do izražaja sve pukotine i nesavršenosti na zidu. Ipak mogu biti jako efektne za krečenje lajsni, jer njihov sjaj u kombinaciji sa pravom bojom zidova može dati sobi poseban izgled i sjaj.
Polu-masne boje su takođe dobar izbor za krečenje kuhinje i kupatila, kao i lajsni, jer zadržavaju lakoću pranja a daju manje sjaja. One su obično i jeftinije od masnih boja, tako da im predstavljaju odličnu alternativu. Satenske nijanse se takođe mogu koristiti u kuhinjama, kupatilu i hodnicima tako da su dobar izbor ukoliko želite malo sjaja i jednostavno održavanje.
Ukoliko Vaši zidovi imaju mnogo nesavršenosti, ipak bi trebali da birate nemasne ili mat boje za koje je dovoljan obično i jedan premaz. Loša strana ovih boja je da ne mogu jednostavno da se čiste i na njima se više poznaju mrlje i zaprljanja, pa bi trebalo da ih koristite na zidovima koji se manje prljaju. Najpopularnija nijansa sjajnih boja je Ljuska od jajeta, jer ova boja može da sakrije nesavršenosti na zidovima kao i mat boje, a ipak ima sva svojstva masnih boja, tj. lako se održava i glatka je na dodir, tako da ona ima najbolja svojstva od obe vrste boja.

Angažujte pravog majstora

Možete li da se setite Vašeg poslednjeg krečenja stana? Već ste se zamislili...

Krečenje je uvek novo iskustvo za Vas i poseban dan za celu porodicu.

Mi možemo i želimo da Vas poštedimo neprijatnih situacija i učinimo da se osećate zadovoljni novim i lepšim ambijentom. Takođe, mukotrpan posao oko čišćenja podova je prošlost za Vas.

Angažovanjem pravog majstora u najkraćem roku dobićete potpuno novo okruženje u kome ćete se prijatno osećati.

U osveženom stanu svaki naredni dan biće inspiracija za lepše teme. Pozovite prijatelje u goste i uživajte.

Nema komentara:

Rating: 4.5